Kuchcikowo

 ciasto drożdżowe z kruszonką z tąd http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2010/03/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html

      składniki:
ciasto

300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6g) lub 12g drożdży świeżych
½ szklanki letniego mleka (125ml)
1 jajko
50g roztopionego masła
45g cukru
¼ łyżeczki soli

dodatkowo:


1 jajko, do posmarowania

wykonanie:
ciasto


Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).

Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem lnianym, pozostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Gdy ciasto już wyrośnie należy wyjąć je z miski i lekko wyrobić, lekko podsypując mąką.
Przygotować keksówkę o wymiarach ok. 13 x 27 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Następnie wyrobione ciasto przełożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 – 40 minut.
     

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Przepis na kruszonkę poniżej, albo tutaj

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 35 minut. 
Wystudzić, pokroić.

składniki:
kruszonka


50g miękkiego masła
10 płaskich łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opakowanie (8g) cukru waniliowego

wykonanie:
kruszonka


Wszystkie składniki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt sucha dodać masła, jeśli zbyt mokra mąki), powinna mieć konsystencję żwirku.



                                                   
 Chlebek
Składniki:
3/4 kg mąki Krupczatki
1/4 kg mąki żytniej
5 dkg drożdży
1 litr ciepłej wody
1,5 łyżki cukru
2 łyżki soli
6 łyżek siemia lnianego
6 łyżek słonecznika łuskanego
1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni

1. Mąkę wsyp do miski, dodaj wszystkie ziarna, pokrusz drożdże, dodaj sól, cukier i zalej wodą. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut przykryte folią.
2. Po 20 minutach przełóż do foremek wysmarowanych olejem ( ja posypuje jeszcze bułką tartą żeby łatwo wyszedł po upieczeniu) zostaw do wyrośnięcia na  około 10-15 minut. Możesz wierzch posypać ziarnami.
3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz około 1 godziny
Smacznego:)




Zakwas na żur

Składniki:
mąka na żur (10 czubatych łyżek)
czosnek (3 ząbki)
chleb (ja używam razowego)
0,5 litra przegotowanej wody

1. Mąkę zalać wodą i wymieszać dodać do tego czosnek i chleb odstawić przykryty na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
2. po upływie tych dni przecedzić zakwas, można dać do butelki i do lodówki lub wykorzystać od razu
Smacznego


Cynamonki

Składniki
Składniki na 2 duże blachy:* 1 szklanka letniego mleka
* 2 jajka
* 4 szklanki mąki pszennej
* 6 łyżek cukru
* 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
* 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
* szczypta soli
Na nadzienie:
* 1/4 kostki masła, roztopionego
* około pół szklanki cukru
* kilka łyżeczek cynamonu
* rodzynki (opcjonalnie)
* jajko do posmarowania



Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
  Przepis pochodzi z tej stronki http://www.wielkiezarcie.com/recipe65895.html










smacznego





Gęsie żołądki 


1 kg żołądków gęsich • 1 kg cebuli • 1 – 2 główki czosnku • 2 – 3 łyżki gęsiego smalcu • pół łyżki majeranku • sól i pieprz
Żołądki wrzucić na durszlak i kilkakrotnie przelać wrzątkiem (cztery – pięć razy).
Cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na smalcu. Wycisnąć na cebulę czosnek. Dodać żołądki, wymieszać i podlać niewielką ilością wody. Dodać majeranek, sól i sporo pieprzu.
Dusić ok. 1,5 godziny, ewentualnie dolewając wody.
Przełożyć garnek do piekarnika (180 st.) i zapiekać dalsze 20 minut.Podawać z pieczywem polane sosem powstałym z wywaru i rozgotowanej cebuli.



Muffinki
1,5 szkl mąki
pół szkl. cukru
łyżeczka proszku
cukier waniliowy

3/4 szkl mleka i reszta do pełny oleju
1 jajo :)
suche z mokrymi wymieszac dodac dowolne dodatki :)






"Najłatwiejsze ciasto w świecie"

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru 
1 szklanka kaszki manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kostki masła







Babka
Składniki:
4 jajka,
kostka margaryny
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
MArgarynę rozpuścić ostudzić dodać cukier i jajk adobrze wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszać i trochę mleka. Piec w nagrzanym do 170 stopni ok 1 godziny 
Jeśli ktoś ma ochotę to można podzieli ciasto na pół do jedenj połowy dodać kakao i wlac do formy pomieszane:) lub można dodać dżem 


zupka tajska od Justynki

pierś z kurczaka
troche kapusty pekińskiej
pieczarki
2 ziemniaki(niekoniecznie to nasza wersja na syto i po polsku ;) )
kiełki-fasoli, soi, rzodkiewki lub inne...
bambus ;)
ostra papryczka
puszka mleczka kokosowego
bulion warzywny(może byc z kostek rosołowych)

pierś w kostkę kroimy i podsmażamy na oliwie (można dodac jakieś ulubione swoje zioła, ostrą paprykę w proszku irt ;))
w garnku szykujemy bulion, gotujemy w nim ziemniaki
jak będą miekkie dodajemy-usmażonego kurczaka, i resztę składników (papryczkę drobno posiekac) doprowadzic do wrzenia całośc i gotowac jakies 2 minuty (pieczarki, kiełki, kapusta pekińska powinny 
byc kruch, na wpółsurowe:) )
na koniec zalac mleczkiem kokosowym
doprawic wedle uznania jeszcze solą, pieprzem i maggi :)



Sos czosnkowy:) mój
czosnek 
majonez
 sól
pieprz 
pietruszka suszona
mleko odrobina

czosnek przecisnąć przez prasę do czosnku dodać przyprawy majonez wymieszać dodać trochę mleka żeby sos był tak troche żadki ja to robię na oko:)

Masełko czosnkowe:)
masło roślinne
7 ząbków czosnku 
vegeta 1 łyżka płaska
pietruszka suszona 1 łyzka

czosnek przecisnąć przez prasę dodać resztę skłądników i wymieszać razem z masełkiem :) ja zawsze to mieszam ręcznie wtedy wiem że jest to zrobione dokładnie:)

Ryż zapiekany z kurczakiem
  1. 1kg. skrzydełek/udek namoczyć w misce z olejem i różnymi przyprawami.
  2. 2 szkl. ryżu wsypać na blachę, na tym ułożyć 3szt. cebuli pokrojonej w półplasterki, na tym ułożyć skrzydełka.
  3. 1 margarynę rozpuścić, dodać do niej: wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 1/2 ł. pieprzu, 1/2ł. vegety, 1/2ł. papryki słodkiej, 6ł. cukru, 6ł. ketchupu, 6szkl. wody.
  4. Wymieszać, zalać ryż.Piec ok.1.5godz. w 200st.
                                                                     Chrust

20 dkg mąki, 3 żółtka, sól, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, 50 dkg tłuszczu do smazenia, 10 dkg cukru pudru do posypania, wanilia, bibuła do osączenia.


Mąkę zamieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać zółtka, szczyptę soli, proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gestość ciasta kluskowego. Ciasto wałkować partiami dość cieńko, starając się jak najmniej podsypywac mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paseczki oszerekości 3 cm, długości 15 cm każdy pasek pzrekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć. Zrobić próbę temp. tłuszczu wrzucając kawałek ciasta jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni można smażyć. Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać do tłuszczu i smazyć z 2 stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem. Wyjąc osączyć na bibule, przełożyć an talerz oprószyć cukrem z wanilią. układać w piramidkę na okrągłym szkalnym pólmisku.






2 komentarze:

  1. Dziewczyny polecam gorąco każdemu ten wspaniały przepis. Cynamonki są wspaniałe poprostu niebo w gębie.Fantastyczne. P``O``L``E``C``A``M``SĄ NIESAMOWICIE SMACZNE.Do tego stopnia ,że mój mąż po degustacji tych cynamonków zażyczył sobie koniecznie żebym je upiekła na niedzielę .Tak ,że jak mus to mus choć dla mnie to raczej przyjemność jest wielka.:)Wioluś buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mufinki pzrepyszne z lekka modyfikacja dodałam kokos polecam :D

    OdpowiedzUsuń